tisdag 30 mars 2010

Gullock och de tre björnarna








































Gullock är en saga som använts i åratal. Min mamma läste den för mig och jag har läst den för mitt barn samt för massor av barn på förskolan genom åren. Jag har letat efter fina bilder på nätet att använda till flano men aldrig hittat något bra. I boken Språklust från Bonniers finns en jättefin version men den kan jag ju inte lägga ut här.
Men simsalabim i engelska TES hittade jag kanonfina bilder på Gullock. Så alla som vill jobba med lite Förskolematte, träna liten, stor, mittemellan, mjuk och hård med en spännande saga därtill - håll tillgodo. Ska jag vara riktigt kritisk saknar jag de olika sängarna men bilderna är jättefina och barnen kan lätt föreställa sig hur det ser ut.
Här kommer bilderna
Ha en fortsatt trevlig kväll!

Tillägg: Jag måste säja att jag gillar konstnärens empatiska fokus i bilderna.
Detta skapar så bra diskussioner bland barnen. Bilden där den lilla björnen står med ett armstöd i handen och en tår på kinden medan mamma björn bekymrad kommer med näsduken och pappa björn ser både arg och orolig ut, är speciellt bra.
Det är lätt för barnen att sätta sig in i både lilla björnens situation men även Gullocks.
Fröken Flano önskar er alla en riktigt trevlig påsk.
Nästa gång kommer inspirerad av Londonresan en flygramsa.

söndag 28 mars 2010

Gruffalochild























































Jag har försökt och försökt men jag får inte till bilderna i ett sådant format som passar bloggen. Det vill säja alla bilder utom en är ok. De är som sagt inte mer än ok.
Den sista bilden är helt obrukbar. Läser man sagan som flano kan man ju alltid berätta slutet. Jag lägger ut bilderna är det någon som vill ha bra kopior skicka en mailadress i kommentarerna så ska jag skicka bilderna till er.
Jag måste ta reda på om jag får lägga ut texten på Gruffalon här på bloggen. Är det ok att göra det så ska jag skriva ner den annars beställ boken på biblioteket.
Det är en helt underbar bok.
Håll till godo:
De är inte som jag hoppades på.
Ha en bra kväll.

torsdag 25 mars 2010

Mer Gruffalo

























Flano sagor är ett sätt att ta ut bilder från dess sammanhang och låta barnen fantisera ihop sin egen bakgrund. Jag hittade bilder på djuren i Gruffalon och tyckte det var bra bilder för detta ändamål. Jag lägger ut dem på bloggen och lovar att nästa gång kommer Gruffalo child. Jag har provat att förstora Gruffalobilden
och har man en skrivare som skriver ut A3 kan det bli riktigt maffigt. Det fungerade helt ok att förstora och förminska bilderna.
Dubbelklicka på bilden och en utskrivbar kopia kommer upp.
Högerklicka och kopiera den, klistra in i ett nytt word dokument.
Högerklicka och välj formatera bild innan man kan börja jobba med storleken så måste man välja Layout, TÄTT, och centrera.
Sen kan man göra som man vill, flytta, förminska , förstora osv.
Ha en härlig dag

tisdag 23 mars 2010

Gruffalon

















































































Jag har tillbringat några dagar i ett vårligt London. På stans olika museishopar hittade jag Julia Donaldsons bok The Gruffalo. Jag älskar den boken, språket liksom bara flyter fram. Jag och barnen brukar titta på den på YouTube och som jag sagt tidigare, det spelar ingen roll att den läses på engelska bilderna talar för sig själv.
TES jag tror det är Englands motsvarighet till Lektion.se hittade jag underbara bilder att använda som flanosaga. Jag lägger ut dem här på bloggen men om storleken inte blir bra kan man gå in och anmäla sig. Det kostar inget och mot mailadress och användarnamn kan man ta del av deras nyhetsbrev samt alla idéer man kan hitta där.
Jag har sökt på olika författares namn och hittat lite kuligheter. Har sparat ner lite som kommer senare.
Här kommer Gruffalobilderna, texten finns att hämta i boken. Lennart Hellsing har gjort en bra översättning av en fantastisk engelsk text.
Hoppas bilderna fungerar, dubbelklicka och de kommer upp i ett utskrivbart format
färdiga att laminera och göra flano eller magnetsaga av.
Nästa gång blir det kanon fina bilder av Gruffalo child.
I London blommade påskliljorna här tittar mina snödroppar fram.
Snart kommer våren....
Ha en bra dag.



Tillägg: Bilderna är inte riktigt ok men om någon vill ha bättre kopior skicka ett mail i kommentarerna så ska jag bifoga en fil med bättre ex.
Fröken Flano

söndag 14 mars 2010

Påskkärringen som inte hittade till Blåkulla




































































Att fixa till en saga från en påskidé borde inte vara så knivigt. Jag hade en ide om en flanosaga om påskkärringar, då jag bara hittat ägg, harar, kycklingar, hönor och tuppar och sånt där. Påskkärringar är förmodligen någon ganska typisk svensk tradition för jag har inte hittat det någon annanstans. Nåväl till påsken brukar våra barn klä ut sig till påskkärringar och påskgubbar så det vore kul att ge barnen en flano om detta. Jag kan inte säja att jag är någon driven författare därtill klagade min svenska B lärare alldeles för mycket så jag tog barnen till hjälp. På samlingen i torsdags lät jag barnen hjälpa mig att författa en saga om påskkärringen som inte kunde hitta till Blåkulla.Jag gav dem ledord. Ska det handla om en påskkärring? Ja Vad ska hon göra? Hon ska åka till Blåkulla. Ungefär sådär höll vi på. Efter 15 minuter var sagan klar. Den är jättebra. Tänk, jag arbetar med barn i åldern 2 – 4 år. Jag blev mäkta imponerad. Sen fick jag återigen ta sonen till hjälp för att fixa till bilder. Det känns ok, det kan fungera inte bara på min avdelning.
En rolig sång hittade jag också på lektion.se. Sök på En påskkärring är jag så hittar du rätt. Det är en musikfil så melodin är lätt att lära sig.
Lektion.se är en adress för alla pedagoger, fungerar både som inspiration men även att tipsa om idéer för att inspirera.
Där kan man hitta mycket roligt. Man måste anmäla sig med ett användarnamn och en mailadress sedan kan man gratis dra nytta av alla lektioner som finns.
Här kommer barnens saga:

Påskkärringen som inte hittade till Blåkulla

Det var snart Påsk, och den lilla Påskkärringen ( 1) gjorde sig klar för att rida till blåkulla. Först hämtade hon sin kvast. (2) Det var viktigt att kvasten var ren och fin, så hon torkade den noga med sin magiska uggle trasa. (3) Hon ropade på sin svarta katt Kisse-Miss (4) som hon borstade så han glänste (5) fast han inte tyckte om det. Till sist skulle hon bara koka lite kaffe och hälla i sin kittel så hon inte skulle bli törstig under resan. (6)
Den lilla häxan satte sig på kvasten och gned på den tre gånger längst fram och fyra gånger längst bak med trasan. Kisse-Miss hoppade upp och kitteln hängde hon längst fram så bar det av.
När kon ridit länge kände hon att hon var törstig så hon saktade in och landade i en skog. Hon skulle precis dricka lite kaffe när ett gammalt fult och elakt troll (7) kom skumpande fram med en korg ägg i handen. Vad gör du i min skog? Frågade trollet. Påskkärringen blev lite ledsen för det lät nästan på trollet som att hon inte fick vara där. Jag skulle bara dricka lite kaffe från min kittel svarade hon. Vill du smaka? Nej! Fy och usch, vi troll dricker bara trollkaffe. Ge dig iväg till andra sidan skogen med ditt kaffe där finns de du kan fika med. Sagt och gjort påskkärringen hoppade upp på kvasten tillsammans med kissemiss och kitteln så bar det av till andra sidan skogen. När hon landade med kvasten kom en liten hare skuttande (8). Vill du smaka på mina goda ägg, frågade haren. Det ville gärna den lilla påskkärringen.
Påskkärringen och haren satt länge i skogen. Nu måste jag flyga iväg om jag ska hinna till Blåkulla i kväll sa kärringen och satte sig på kvasten. Men hon visste inte åt vilket håll hon skulle flyga. Haren hade skuttat iväg så honom kunde hon inte fråga. Vad skulle hon ta sig till. På vägen intill kom en liten höna (9) med sina kycklingar gående.
Vet ni vägen till Blåkulla frågade den lilla påskkärringen.
Ka Ka Ka Ka Ka sa hönan och alla kycklingarna pep så oroligt bakom henne. De hade inte sett någon påskkärring förut så de blev ganska rädda. När de förstod att hon inte var farlig slutade de pipa.
Vi vet inte vart Blåkulla ligger sa hönan.
Vem ska jag då fråga, undrade den lilla påskkärringen.
Du kan fråga vår kloka tupp för han vet allting. (10)
Tuppen gol när kärringen frågade efter vägen. Kuckeliku, klockan är sju ser du inte alla påskkärringar som kommer flygande över ängen. Dem kan du ta sällskap med. Då såg påskkärringen den långa raden kvastar som styrde mot Blåkulla. Så bra nu fick hon sällskap på vägen så hon inte behövde rida vilse. Och av tuppen fick hon en stor korg påskägg som alla kunde kalasa på. (12)


Bilderna är en brokig samling clip-art och färgläggningsbilder.

Sången med ackord kommer här

C A7 Dm G7
En påskkäring är jag med kvast och sjalett
C
och kaffe jag har i min kanna.
A7 Dm G7
Till Blåkulla far jag, dit flyger jag lätt
C
och där brukar gummorna stanna.
F C Am
När månen lyser klar, min katt och jag vi far.
G7 C C7
Sen samlas alla gummor till fest i några dár.
F Dm7 C A7
I brasans varma sken, vi svänger våra ben,
Dm7 G7 C
så glada och vilda och granna!


Birgitta Bäckström Lektion.se

Trots att snön fortfarande ligger så känns det i luften att det börjar bli vår.
Åh vad jag längtar!
Ha det gott!