lördag 29 maj 2010

Pannkakan





















































































































































En kollega till mig Carina har ritat fina bilder till sagan om Pannkakan.
Jag frågade henne om jag fick lägga ut dem på bloggen och hon gav sin tillåtelse därtill. Så denna vecka kan jag följa upp förra veckans flano om pepparkaksgubben med den svenska varianten. Eftersom det är en gammal folksaga finns det säkert ett antal olika varianter på texten. Här kommer Carinas version:

Sagan om Pannkakan

Det var en gång en mamma som hade fem hungriga och skrikiga barn. Hon gjorde då en stor pannkakssmet som hon hällde i stekpannan. Men när pannkakan låg där och svällde och pöste och hörde hur alla barnen bad om en bit pannkaka Ja då förstod den att den skulle bli uppäten. Den hoppade ur stekpannan och rullade ut genom dörren och ut i vida världen. Efter pannkakan sprang mamman de fem skrikiga ungarna och allihop skrek de
– Ta fast pannkakan, Ta fast pannkakan
Pannkakan rullade på och efter en stund så mötte den en tupp.
- God dag pannkaka
- God dag Tuppe-snuppe
- Rulla inte så fort pannkaka stanna ett slag så jag får smaka på dig.
- Skulle jag låta dig Tuppe-snuppe äta upp mig. Jag som har klarat mig från en mamma och fem skrikiga ungar ska nog klara mig från dig också Tuppe-Snuppe, sa pannkakan och så rullade den vidare ut i världen.
Efter ett tag mötte pannkakan en höna –
Rulla inte så fort pannkaka stanna ett slag så jag får smaka på dig.
- Skulle jag låta dig Hönapöna äta upp mig. Jag som har klarat mig från en mamma och fem skrikiga ungar och en tuppesnuppe ska nog klara mig från dig också Hönapöna, sa pannkakan och så rullade den vidare ut i världen.
Sedan mötte pannkakan en anka – Ankavanka
Rulla inte så fort pannkaka stanna ett slag så jag får smaka på dig.
- Skulle jag låta dig Ankavanka äta upp mig. Jag som har klarat mig från en mamma och fem skrikiga ungar, en tuppesnuppe, en Hönapöna ska nog klara mig från dig också Ankavanka, sa pannkakan och så rullade den vidare ut i världen.
- Strax därefter mötte pannkakan en gås –
Rulla inte så fort pannkaka stanna ett slag så jag får smaka på dig.
- Skulle jag låta dig Åsagåsa äta upp mig. Jag som har klarat mig från en mamma och fem skrikiga ungar, en tuppesnuppe, en Hönapöna, en ankavanka ska nog klara mig från dig också Åsagåsa, sa pannkakan och så rullade den vidare ut i världen.
Allra sist mötte pannkakan en gris –
Rulla inte så fort pannkaka stanna ett slag så jag får smaka på dig.
- Skulle jag låta dig NasseLasse äta upp mig. Jag som har klarat mig från en mamma och fem skrikiga ungar, en tuppesnuppe, en Hönapöna, en ankavanka, en Åsagåsa ska nog klara mig från dig också NasseLasse, sa pannkakan och så rullade den vidare ut i världen.
När pannkakan rullat en bit kom den fram till en bäck men den kunde inte hitta någon bro. Grisen som nu hunnit ifatt pannkakan erbjöd sig att hjälpa till.
– Hoppa bara upp på mitt tryne så ska jag simma med dig över bäcken.
– Ack ja! Gör det sa pannkakan och så hoppade den upp på grisens tryne. Men knappt hade den hunnit dit förrän grisen gapade stort och pannkakan trillade ner i gapet och blev uppäten i ett nafs.


Det är en välanvänd saga som barn under många år kunnat glädjas åt, så tack Carina att du vill dela med dig.
Ha en härlig flanovecka och glöm inte att man kan läsa flanosar ute också.
Hälsar Fröken Flano

lördag 22 maj 2010

Gingerbreadman



















































































































































































Vi har en gammal folksaga som handlar om en pannkaka, en mamma och sju hungriga ungar.
I USA och England har de en motsvarande som handlar om en pepparkaksgubbe.
Det är en upprepningssaga och givetvis förmänskligas alla djuren som är med.
Här
hittade jag de mest härliga bilder som förvandlades till en flanosaga.
Jag har läst den vid några tillfällen för barnen och de älskar den.
Sagan har jag skrivit ner ungefär som jag berättar den.

Sagan om pepparkaksgubben

Det var en gång en gumma som skulle gå med fikakorg till gubbarna som arbetade på åkern. Om jag skulle baka en pepparkaka och bjuda på tänkte hon. Sagt och gjort hon bakade en stor och härlig pepparkaksgubbe. Men när pepparkaksgubben kom ut från ugnen förstod han vad gumman tänkte göra och han ville inte bli uppäten av några bondlurkar. Han hoppade kvickt ner från plåten och ut genom dörren och sprang iväg. Stanna pepparkaka ropade gumman, du ska bjudas på till eftermiddagskaffet. Men pepparkakan skyndade vidare glad och nöjd med att ha sluppit undan gumman. Gumman och hennes katt började springa efter men pepparkakan var snabbare.
Efter en stund mötte pepparkakan en gris. Oj vad du har bråttom pepparkaka. Stanna så jag får äta upp dig, sa grisen. Aldrig i livet sa pepparkakan. Har jag sprungit ifrån gumman och hennes katt så kan jag nog springa ifrån dig också nasse Lasse. Så satte han av ännu fortare för att komma bort från grisen. Vid en sväng av vägen stod kossan Rosa och betade. Hej pepparkaka sa hon. Kan du inte stanna lite så jag får äta upp dig? Nej vet du vad, sa pepparkakan. Har jag sprungit ifrån gumman, hennes katt och nasse Lassen ja då kan jag nog springa ifrån dig också Rosa trosa. Så satte han fart och sprang iväg ännu fortare. Kossan Rosa hon sprang efter så fort hon kunde, men kossor springer inte så fort så pepparkakan kom allt längre bort.
Vid nästa åker stod bönderna och väntade på sitt eftermiddagskaffe.
Oj då här kommer en pepparkaka springande sa de. Hördu kan du inte stanna lite så vi får äta upp dig. Ha det skulle allt smaka det, sa pepparkakan. Har jag sprungit ifrån gumman, hennes katt, nasse Lassen, Rosa trosan så kan jag nog springa ifrån er också bondlurkar. Så hoppade han till och tog ny fart och var borta i ett huj. Det gick knappt och se honom så fort sprang han. I sitt stall invid vägen stod hästen Brunte och tuggade på ett grässtrå. Han fick syn på pepparkakan som kom rusande i svängen. God dag pepparkaka sa han, kan du inte stanna lite så jag får äta upp dig. Tror du jag är dum eller, sa pepparkakan. Har jag sprungit ifrån gumman, hennes katt, nasse Lassen, Rosa trosan så kan jag nog springa ifrån dig också Brunte Munte. Så rusade han iväg ännu fortare, men Brunte sparkade upp dörren och sprang efter. Han var ju så snabb så pepparkakan borde inte komma undan. När pepparkakan hade sprungit ytterligare en liten bit kom han till en å. Han stannade och funderade på hur han skulle bära sig åt för att komma över. Då kom Mickel räv gående. Goddag pepparkaka det var värst vad du ser bekymrad ut. Pepparkakan berättade om sin situation och hur alla jagade honom. Men sa Mickel räv jag är en bra simmare så du kan sitta på min rygg medan jag simmar över till andra stranden. Pepparkakan blev mycket glad över förslaget och hoppade upp på rävens rygg. Räven simmade lugnt över till andra stranden och när han kom upp på land igen gjorde han ett litet skutt så pepparkakan landade på hans nos.
Mums, sa räven och så åt han upp pepparkakan.

Ja! så kan det gå i sagovärlden.
Ha nu en härlig vecka och njut av allt det vackra som naturen bjuder.
önskar Fröken Flano

söndag 16 maj 2010

Molly mus






















Tillägg: Jag blev osäker när jag läste om copyright på Maises fun sida så jag har valt att ta bort bilderna. Jag vill inte göra något som inte är ok.
Det jag med gott samvete kan göra är att tala om hur ni ska göra för att göra flanos av de fyra böcker som ligger där.
Det är bara att gå in HÄR
Öppna den bok ni vill och högerklicka på bild efter bild och spara ner i ett word
dokument. För att lättare jobba med bilder i word kan man göra följande:
Högerklicka på bilden välj: formatera bild
Välj: tätt och centrera
Välj: storlek. Nu kan man ändra till en bra storlek
Sedan är det bara att fortsätta tills man har alla bilder man vill ha.
Det är lätt att spara och skriva ut dokumentet.
Hoppas inte jag har försvårat flano skapandet för er.
Jag ska tänka till ordentligt nästa gång.
Imorgon ska jag använda mig av free printables (Gratis bilder för utskrift).
Ha en härlig kväll önskar Fröken Flano

Veckorna går så fort och snart börjar överinskolningar och semestrar. Det är inte utan att man får en klump i magen av allt som ska hinnas med. Förhoppningsvis finns lite tid att tillverka någon Flanosaga att glädja barnen med. Den här veckan tänkte jag på Förskolans yngsta aktörer när jag letade runt på nätet efter något passande.
Jag blev jätteglad när jag hittade Molly mus böcker som inte var skrivskyddade här. Jag sparade ner den jag tyckte verkade roligast. Molly Mus är en populär figur bland våra minsta. Fint tecknad i klara färger och med ett innehåll som är både spännande och lärorikt. Efter lite pysslande i paint tror jag att det kan funka som flano. Jag har gjort en enkel översättning av texten som känns ok. Så denna veckas flano är

Molly mus morgon på bondgården

Molly vaknar tidigt. Det finns mycket att göra på en bondgård

Kom alla mina kycklingar så ska ni få frukost

Sedan matar Molly grisarna. De är hungriga

Fåren har massor av grönt saftigt gräs att äta

Muu! Det är dags att mjölka kon.

Pssst, Psst, Molly fyller spannen med mjölk.

Nu är det dags för frukost. Molly häller flingor och mjölk i en skål.

Den lilla svarta katten vill också ha mjölk.

Bra jobbat Molly. Ha en bra dag.


Detsamma säger jag . Ha en bra flanovecka och njut av att kunna vara ute efter mellanmålet. Det är mitt absolut säkraste vår och försommartecken.
Hälsar Fröken Flano

lördag 8 maj 2010

Såpbubblor




























































































Jag älskar såpbubblor. Det är fullkomligt magiskt att doppa, blåsa och ut kommer en skimrande vacker bubbla. Ibland är den så skör att den bara håller några sekunder men ibland kan den sväva över taket mot himlen och glädja oss länge. Jag är en riktig bubbelfröken på Förskolan. Det finns så många bra anledningar att blåsa bubblor, inte bara glädjen och det vackra. Det är ett bra sätt att träna munmotorik också. Eller att vänta på sin tur. Eller kamratskap, gemenskap, sammanhållning, naturvetenskap, matte.
Det finns många olika bubbelrecept på nätet här har jag hittat några.

SÅPBUBBLOR RECEPT 1
(vanliga såpbubblor)

* 1 dl diskmedel (Yes)
* 1½ - 2 dl vatten
* ½ tsk florsocker eller strösocker

Vispa ihop försiktigt så att lösningen inte löddrar.
SÅPBUBBLOR RECEPT 2
(sega och vackra såpbubblor)

* ½ dl diskmedel (Yes)
* ¼ - ½ dl glycerol (köps på apotek)
* 2 - 5 dl vatten
* (1 tsk florsocker eller strösocker)

Vispa ihop försiktigt så att lösningen inte löddrar. Så här får du jättefina bubblor som är stora, hållbara och vackra. Med mindre vatten får du segare bubblor.

Mitt absoluta favoritrecept fick jag för 14 år sedan av Ann-Marie min sons dåvarande dagmamma.
Av henne har jag fått mycket och hon är en stor förebild i vår familj, jag kommer säkert att återkomma till henne.

Superbubblor
1 liter vatten
8 msk YES diskmedel
2 msk glycerin (Apoteket)
Blanda försiktigt och låt stå i något dygn så blir de extra hållbara.

Vad ska man då blåsa med? Ståltråd måste man linda med garn för att bubbelvattnet ska fastna. Men är man tålmodig kan man få jättestora former. På förskolan gör vi massor av olika former med hjälp av piprensare. Det blir jättebra. De går att använda en säsong sen rostar de. Man kan dessutom tvätta av dem under kranen om de blivit sandiga eller så.
Vi har hittat en gammal brödbox av plast som rymmer mycket bubbelvatten på stor yta, där kan flera barn försöka med hjälp av varandra dra upp riktiga jättebubblor.
Lyckan är stor när det fungerar.
Veckans flano handlar förstås om såpbubblor.
Bubbelbilder har jag hittat på nätet och med hjälp av sonen förstås.


Bubbelramsa

Fem såpbubblor blåste jag ut ur min ring
De dansade i vinden och blåste omkring
En fastnade på rutan och rann bort
Tiden för bubblan blev jättekort

Fyra bubblor mot himlen steg
De skimrade i solen jag log och jag neg
En bubbla den sprack bara så där
Nu var de bara tre som dansade här

Tre bubblor de for mot vägen bort
De var så vackra en särskild sort
En fågel flög förbi pang blev de bara två
Tänk så konstigt med bubblor att det kan bli så.

Två bubblor de närmade sig ett berg
De lyste och glittrade i en skimrande färg
En dalade ner på bergets gråa sten
Den blev till en pöl så nu var där bara en.

En bubbla den for så ensam omkring
Jag måste blåsa flera ut ur min ring
Jag blåste och blåste och massor kom ut
Nu var ingen ensam på himlen till slut

Att få till bra bubbelbilder var inte det lättaste, jag hoppas ni kan använda de jag la ut.
Ha en härlig vårvecka önskar Fröken Flano

Tillägg: Efter hjälp från sonen har jag snyggat till bilderna.
Nästa gång blir det något för de minsta på Förskolan.
Ha en trevlig dag önskar Fröken Flano

måndag 3 maj 2010

Julia Donaldsons Room of the broom





































































Denna vecka kommer som tidigare utlovat Julia Donaldsons Room of the broom.
Det är en härlig berättelse om en lite tokig häxa som hittar nya vänner. Ända sen jag läste Gruffalon första gången är jag våldsamt förtjust i hennes böcker och bilderna ska vi inte tala om. Jag hittade dessa bilder utlagda på TES som jag hänvisat till tidigare. Det är en Power Point presentation med ganska många bilder så jag har inte tagit med alla. Vill ni ha alla bilder mailar jag gärna över dem, lämna en mailadress i kommentarerna så kommer de så snart jag kan.
På svenska heter boken Kvastresan och det är Lennart Hellsing som än en gång gjort en lysande översättning. Låna den på biblioteket det är en underbar bok. Jag har gjort om den till en saga och jag hoppas att det ska fungera bra.

Plats på kvasten

Det var en gång en häxa och hennes katt som skulle ut och ta en tur på kvasten. Hon tog med sin kittel och sin trollstav för man kan ju aldrig veta vad som händer. När de flugit en stund började det blåsa och hur det nu begav sig flög häxans hatt av. Ner skrek häxan och kvasten flög ner till marken där de genast började leta efter hatten. Men den fanns ingenstans. Då kom en hund fram ur några buskar med hatten i munnen. Varsågod sa han och lämnade hatten till häxan. – Finns det plats för mig på kvasten, frågade han. Ja då sa häxan en sådan fin hund har jag alltid användning för. Så tog de plats katten, hunden och häxan och flög vidare. När de åter var uppe i luften slet vinden tag i häxans fläta och rosetten som hon bundit kring den flög all världens väg.
Ner ropade häxan till kvasten och kvasten landade och nu var de tre som letade efter häxans rosett, hunden katten och häxan själv förstås. Men när de gick där och letade kom en grön fågel flygande med en rosett i näbben. Är det den här ni letar efter frågade han. Hur kunde du veta det sa häxan, och tog sin rosett. Fågeln undrade om han också fick plats på kvasten och det fick han. Så satte de sig allihop tillrätta och så bar det av. Men högt uppe i skyn där kvasten flög blåste det så mycket att häxan råkade tappa sin trollstav. Ner, skrek häxan och kvasten flög genast ner. Men hur de än letade i vid kanten av en damm så hittade de inte trollstaven. Då kom en grön groda framhoppande ur vassen med staven i sin mun. Varsågod sa grodan. Finns det möjligen plats för mig med på kvasten. Ja då sa häxan hoppa upp bara så åker vi. Alla tog plats så bar det iväg.
Men hur det nu var om de kanske var lite för många eller … så gick kvasten i två bitar. Alla djuren som satt där bak ramlade ner i ett sumpigt dike. Häxan och den lilla kvaststump hon satt på for in i ett moln och där hördes det mest förskräckliga vrål. En jättestor drake skrek att han ville äta upp häxan till sitt fika. Men se det ville inte häxan utan hon for iväg med draken flygande efter.
Hjälp skrek häxan när hon landade men draken brydde sig inte om det utan han gapade stort och skulle just börja kalasa på häxans näsa när… Ett förskräckligt dyigt monster kom rytande mot honom och häxan. Ge dig iväg din elaka drake den där häxan är min röt monstret. Draken blev så rädd så han flög all världens väg. Kvar stod monstret och nu såg häxan att det var hunden, katten, fågeln och grodan som dyiga och leriga stått på varandras axlar och lyckats skrämma iväg monstret. Tackar, tackar mina kära vänner sa häxan, utan er hade jag varit uppäten av draken nu. Så fyllde hon sin gryta och sa till alla att hämta varsin sak som de skulle slänga i grytan. Grodan tog en Liljeblomma. Katten tog en sten,. Fågeln tog en liten kvist. Hunden tog ett ben. Så rörde häxan om i grytan medan hon mumlade…. Risteri, rusteri, rosteri, rast. Och ur grytan reste sig en fantastiskt härlig kvast. Med var sin stol åt häxan, hunden och katten. För fågeln fanns ett vackert bo. Och för grodan fanns en pool. Så nu fanns det plats för alla på kvasten.

Nästa vecka kommer en flano om såpbubblor. Dessutom det allra bästa bubbelrecept som ger jättebubblor.

Ha en trevlig vecka önskar Fröken Flano